Νέα

Τι λένε οι ειδικοί για τα παιχνίδια μας – Διαστημόπλοιο: Παιχνίδι και μάθηση

Πρόταση από την Plan Toys Expert: Διαστημόπλοιο

Η PlanToys παρείχε στις λογοπαθολόγους-λογοθεραπεύτριες, Erika Cardamone και Sherry Artemenko, το Διαστημόπλοιο για να το χρησιμοποιήσουν στο κέντρο τους, Play On Words. Το κέντρο αυτό αναπτύχθηκε από την Erika και τη Sherry για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους μέσω του εκπαιδευτικού παιχνιδιού. Χρησιμοποίησαν το Διαστημόπλοιο ως εργαλείο εκμάθησης, ενώ παρατήρησαν πώς χρησιμοποιείται στο ελεύθερο παιχνίδι. Μετά τις συνεδρίες τους, η Erika και η Sherry μοιράστηκαν τις απόψεις τους για το παιχνίδι, καθώς και τα αναπτυξιακά του οφέλη.
Erika Cardamone, MS, CCC-SLP
Master of Science
Certificate of Clinical Competence in Speech Language Pathology

Sherry Artemenko, MA, CCC-SLP
Master of Arts
Certificate of Clinical Competence in Speech Language Pathology

 

Πώς παίζεται:

Αυτό το πολύχρωμο διαστημόπλοιο βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν πώς κινούνται τα αντικείμενα και οι άνθρωποι σε σχέση μεταξύ τους. Χρησιμοποιώντας βασικά γεωμετρικά σχήματα και τις κάρτες που περιέχει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να συναρμολογήσουν τον πύραυλο και να τοποθετήσουν τον αστροναύτη με διάφορους τρόπους σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Αυτή η δραστηριότητα βοηθά τα παιδιά να μεταφράσουν μια δισδιάστατη εικόνα σε μια τρισδιάστατη δομή. Με την καθοδήγηση των ενηλίκων τα παιδιά μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα διαφορετικά γεωμετρικά σχήματα και ο αστροναύτης συνυπάρχουν στο χώρο, αναπτύσσοντας έτσι την ικανότητα χωρικής αντίληψης.

 

Τα οφέλη:

  • Εκμάθηση χρήσης προθέσεων
  • Ενίσχυση αυτοπεποίθησης
  • Ανάπτυξη διαλόγου
  • Ομαδικό πνεύμα
  • Λεπτές κινητικές δεξιότητες
  • Χωρική σχέση και σκέψη
  • Αισθητηριακό παιχνίδι

 

Η Erika Cardamone ανέπτυξε το πόσα μαθαίνει ένα παιδί με αυτό το παιχνίδι. «Το Διαστημόπλοιο δημιουργεί πολλές ευκαιρίες χρήσης προθέσεων και επιρρημάτων που φανερώνουν σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, αντικειμένων και τοποθεσιών. Φράσεις όπως ‘μέσα στο’, ‘επάνω σε’, ‘κάτω από’, ‘δίπλα σε’ μπορεί να φαίνονται μικρές, όμως κάνουν μεγάλη διαφορά στην επικοινωνία και τη μάθηση».

 

Οι προθέσεις βοηθούν τα παιδιά να δημιουργήσουν προτάσεις και να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τα παιδιά να περιηγηθούν στη ζωή και να ασχοληθούν με τις καθημερινές δραστηριότητες.
Η Erika εξήγησε επίσης πώς το Διαστημόπλοιο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης ενός παιδιού, αφού έχει ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες των καρτών. «Τα παιδιά αισθάνονται ότι καταφέρνουν κάτι και νιώθουν πραγματικά υπερήφανα για το επίτευγμά τους».
Αυτό το παιχνίδι είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος και την εξάσκηση του διαλόγου με άλλα παιδιά και ενήλικες. Η Erika το εξηγεί αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες: «Υπάρχει μια βαθιά συσχέτιση μεταξύ του παιχνιδιού και της γλωσσικής ανάπτυξης. Καθώς τα παιδιά παίζουν και μαθαίνουν περισσότερα για τον κόσμο, αποκτούν περισσότερες ευκαιρίες να χρησιμοποιούν τη γλώσσα για μια ποικιλία λειτουργιών. Χρησιμοποιούν νέο λεξιλόγιο, πειραματίζονται με διαφορετικές δομές προτάσεων και χρησιμοποιούν τον διάλογο για να συνομιλήσουν μεταξύ τους».

Η Sherry Artemenko παρατήρησε μια ομάδα παιδιών προσχολικής ηλικίας να παίζουν με το Διαστημόπλοιο και σημείωσε τις θετικές επιπτώσεις. «Καθώς το χτίζουν, αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες και βιώνουν μια αισθητηριακή εμπειρία».

 

Το Διαστημόπλοιο συνιστάται για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω.